ΕΛΛΗΝΙΚΑ
0
Olympic Projects & Sports Facilities

Ali Bin Hamad Al Attiya Arena

Ντόχα, Κατάρ

Το Στάδιο Ali Bin Hamad Al Attiya είναι μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ικανή να φιλοξενεί εκδηλώσεις χειροσφαίρισης, χόκεϊ επί πάγου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, μπάντμιντον και ρυθμικής γυμναστικής. Ανήκει στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Κατάρ και έχει συνολική χωρητικότητα 7.700 θεατών. Πρόσφατα, το γήπεδο φιλοξένησε το 17ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ποδοσφαίρου Ασίας (29/11/2014 – 08/12/2014) και το 24ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χειροσφαίρισης Ανδρών (15/01/2015 – 01/02/2015).

Το γήπεδο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ 19 μηνών, με χρήση διεθνών προτύπων αθλητισμού για την προπόνηση και υπερσύγχρονων τεχνολογιών που σχετίζονται με τα προαναφερόμενα αθλήματα. Είναι το πρώτο κτίριο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής που πέτυχε υψηλά πρότυπα αειφορίας «4 αστέρων» στο πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης της αειφορίας του Κατάρ, του GSAS. H AKTOR ήταν ο κύριος ανάδοχος, υπεύθυνος τόσο για τις κατασκευαστικές εργασίες πολιτικού μηχανικού όσο και για τις ηλεκτρομηχανολογικές. Οι δραστηριότητες εκτελέστηκαν εσωτερικά από το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό μας.

Η συνολική έκταση του εργοταξίου είναι περίπου 84.700 m2 και η μεικτή έκταση των κτιρίων 54.600 m2. Το έργο αποτελείται από το κεντρικό κτίριο που περιλαμβάνει το γήπεδο και τα δύο προπονητήρια, τον πύργο μικροκυμάτων για τις μεταδόσεις των μέσων ενημέρωσης, το κτίριο του πύργου ψύξης, καθώς και δύο υπόγειες δεξαμενές ομβρίων υδάτων.

Η περιοχή περιβάλλεται από ήπιες και δραστικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, κιόσκια, ποδηλατικές διαδρομές, υδάτινα διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και περάσματα δρόμων και οχημάτων. Έχει 165 υπόγειες θέσεις στάθμευσης στον υπόγειο χώρο, καθώς και καλυμμένους εξωτερικούς χώρους στάθμευσης. Υπάρχουν 10 είσοδοι με καγκελόπορτες, μια είσοδος/χώρος αποβίβασης και χώρος στάθμευσης για σημαντικούς επισήμους, καθώς και χωριστές είσοδοι για αθλητές και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το κεντρικό κτίριο αποτελείται από πέντε ορόφους και το υπόγειο, όπου ο 4ος και 5ος όροφος είναι βοηθητικοί χώροι. Υποδιαιρείται στα εξής τμήματα:

 1. το κύριο στάδιο που μπορεί να μετατραπεί για να φιλοξενήσει γήπεδα για καλαθοσφαίριση, χόκεϊ επί πάγου, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση, μπάντμιντον και ρυθμική γυμναστική, με όλες τις σχετικές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις και χώρους. Οι διατάσεις των γηπέδων είναι σύμφωνες με τα πρότυπα των διεθνών ομοσπονδιών.
 2. Το κύριο στάδιο έχει αναδιπλούμενα καθίσματα για 2.415 θεατές, σταθερά καθίσματα για ακόμη 4.915 θεατές, 48 προκαθορισμένες θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, 294 θέσεις επισήμων και 72 θέσεις σημαντικών επισήμων. Τέλος, οι πλατφόρμες αναδιπλούμενων καθισμάτων μπορούν να μετατραπούν για να φιλοξενήσουν περίπου 130 εκπροσώπους του τύπου.
 3. Έξι αποδυτήρια παικτών με χωρητικότητα 18 ατόμων το καθένα. Είναι εξοπλισμένα με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις π.χ. ερμάρια, αίθουσα μασάζ, υδρομασάζ, τουαλέτες, χώρο υγιεινής κ.λπ.
 4. Δύο προπονητήρια με χωρητικότητα 269 αναδιπλούμενων καθισμάτων το κάθε ένα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε γήπεδο καλαθοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, πετοσφαίρισης και μπάντμιντον, όλα σύμφωνα με τα πρότυπα των διεθνών ομοσπονδιών.
 5. Ιατρικό κέντρο για τους αθλητές που περιλαμβάνει πισίνα, σάουνα, χαμάμ, αίθουσα μασάζ, δωμάτια θεραπείας με υπερήχους και βραχέα κύματα
 6. Γυμναστήριο (αίθουσα γυμναστικής) για την προπόνηση των αθλητών
 7. Περιοχή τεστ αντι-ντόπινγκ σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών ομοσπονδιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 8. Είσοδος θεατών, εγκαταστάσεις πώλησης εισιτηρίων και φιλοξενίας
 9. Χώροι αναμονής σημαντικών επισήμων και επισήμων, σουίτες επισήμων (box) και εγκαταστάσεις φιλοξενίας
 10. Πρώτες βοήθειες για τους παίκτες και τους θεατές
 11. Δωμάτια για το προσωπικό διεθνών ομοσπονδιών χειροσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, συμπεριλαμβανομένου δωματίου αντιπροσωπειών για 5-10 άτομα, δύο αποδυτηρίων και γραφείων διαιτητών
 12. Εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου χώρου εργασίας των μέσων ενημέρωσης, της περιοχής για συνεντεύξεις τύπου, της μεικτής ζώνης και της περιοχής για τους φωτογράφους
 13. Φιλοξενία των θεατών
 14. Γραφεία διοίκησης με βοηθητικές εγκαταστάσεις (κυλικεία, αίθουσες συνεδριάσεων, τουαλέτες κ.λπ.)
 15. Γενικές αποθήκες και βοηθητικοί χώροι
 16. Ασφάλεια και συστήματα διαχείρισης κτιρίων
 17. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είναι εξοπλισμένη με υπερσύγχρονα συστήματα ήχου αθλημάτων και ζωντανού ήχου, πίνακες αποτελεσμάτων, διαφημιστικά πανό, προσόψεις μέσων ενημέρωσης, IPTV, wifi, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν αίθουσες συνεδριάσεων, χώρους αναμονής σημαντικών επισήμων, αίθουσες τύπου και στούντιο, καθώς και σύστημα σήμανσης προσανατολισμού και συνεδριάσεων. Η πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη λειτουργία του κτιρίου με:

 

 • ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλιακούς συλλέκτες νερού) που έχουν εγκατασταθεί για να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών και αναγκών ζεστού νερού του κτιρίου
 • χρήση φώτων LED εξοικονόμησης ενέργειας για τον φωτισμό του κτιρίου και των αιθουσών προθέρμανσης (ένα από τα πρώτα στάδια όπου χρησιμοποιούνται φωτιστικά LED για τον φωτισμό των αθλημάτων)
 • ανακυκλοφορία των ομβρίων υδάτων (μέσω συστήματος διήθησης) και των λυμάτων (μέσω μονάδας επεξεργασίας λυμάτων) για αρδευτικούς σκοπούς
 • χρήση πράσινων ψυκτικών μέσων με όλο τον εξοπλισμό HVAC

 

 1. παγοδρόμιο που πληροί τα διεθνή πρότυπα της Ομοσπονδίας Χόκεϊ επί Πάγου. Έχει υπολογιστεί και αποδειχτεί ότι η μετατροπή από παγοδρόμιο σε γήπεδο χειροσφαίρισης μπορεί να γίνει σε 48 ώρες.

Ο πύργος μικροκυμάτων και ο πύργος ψύξης είναι υποστηρικτικά κτίρια που προορίζονται να φιλοξενούν τις απαιτήσεις τηλεοπτικής μετάδοσης και ψύξης, αντίστοιχα, του σταδίου. Ο πρώτος εκτείνεται σε δύο επίπεδα - ισόγειο και στέγη - και έως ύψος 18 m καλύπτοντας 100 m².   Ο δεύτερος καταλαμβάνει εμβαδόν 370 m² με ύψος κτιρίου 8,5, εκτεινόμενος μόνο 2 m πάνω από το έδαφος.

 

Newsletters

 


June 2016

January 2016
      
September 2015
      
June 2015
      


 

Projects